Skip to main content

Postní doba 2021

By 17. 2. 202122 února, 2021Ze života církve

Proč se postit? Jak se můžu postit v této době? A co k postní době vzkazuje papež František?

K letošní postní době, která začíná ve středu 17. února se římský biskup zamýšlí nad evangelijním úryvkem „Teď jdeme do Jeruzaléma“ (Mt 20,18) a postní dobou jako časem obnovení víry, naděje a lásky.

Postní doba začíná popeleční středou, letos je to 17.2.2021, kdy se na mši žehná popel a přítomným se jím dělá na čele znamení kříže. Těchto 40 dní není jen o tom, že budu jíst méně jídla, vynechám maso nebo že omezím Netflix/ Youtube či sociální sítě, aj. V postní době můžeme též přidat. Více komunikovat s lidmi, kteří to potřebují, více dbát na to, jak se chovám k naší planetě, více se věnovat Bohu, konečně více číst knihy, které odkládám.

Více tvořit a více naslouchat.

Slova Svatého otce Františka:

Postní doba nás vybízí, abychom říkali „druhým slova, která povzbuzují, posilují, utěšují, podněcují, a ne slova, která ponižují, zarmucují, popuzují, opovrhují druhým“ (Fratelli tutti, č. 223). K tomu, abychom předali naději, mnohdy stačí „laskavý člověk, který je ochoten odložit své obavy a starosti stranou a projevit zájem, obdarovat úsměvem, říct povzbudivé slovo, naslouchat uprostřed všeobecné lhostejnosti“ (tamtéž, č. 224).

Celý článek poselství papeže Františka k postní době 2021
Tato doba strádá nedostatkem plně prožitých či upřímně zachycených postních příležitostí. ..Pravým motivem k postnímu jednání nám má být příklad Kristův. On se postil, aby se připravoval na svůj úkol. Jeho úkolem byla naše záchrana. I my se chceme připravit. Na to, abychom záchranu, kterou nám On zprostředkoval, přijali. A to je úkol pro celý život. Co zamýšlel Ježíš vlastním postním usebráním? Chtěl snad upravit svou tělesnou váhu, vyzkoušet novou dietu, toužil mít pokoj od lidí, sebetrýznit se? Inu, patrně ne…Umění postu jest uměním vlády sama nad sebou, uvolněním všech nezbytných životních principů pro Kristův záměr.

Z knihy Postní aleluja

Více k postní době a JAK NA TO!

Nabídky postních výzev, programů či obnov

Na jednotlivé stránky se dostanete kliknutím na daný obrázek. 😉

Postní kapky (P.Hofírek)- Modlitby, myšlenky o. Jana Graubnera, texty od papeže Jana Pavla II. a papeže Františka.

Animátoři děkanátu Uh.Hradiště na postní dobu připravili „děkanátní pou(š)ť“ v podobě venkovní aktivity.

Animátoři děkanátu Vsetín zvou na společnou cestu v postní době v podobě pravidelných výzev.

Animátoři děkanátu Přerov připravili postní výzvu na každý týden. Čekají Tě různé úkoly či výzvy.

Společně s @radosti_od_boha se můžete zapojit do výzvy ve formě postních kalendářů. Odkaz na postní kalendáře ZDE

Postní balíček od mojebilemisto.cz s mottem  „být s Otcem a milovat druhé“

Malý průvodce postní dobou od DCM Brno, jako aplikace. Biblické citáty, čtení, modlitba na každý den.

Postní deník od DCM Ostrava s Božími slovy,  pro proměnu srdce každého z nás.

Putovní výzva! Abychom znovu našim cestám a našemu životu vraceli smysl, putuj společně s ostatními na nejznámější poutní místa světa. Každý kilometr se počítá.

Postní výzva pro ženy- EXODUS 90. Výzva sice už běží nicméně, zapojit či inspirovat se můžeš i ty a teď!

Postní výzva pro muže a chlapy – EXODUS 40, jež je součástí EXODUS 90. Máš na to, pojď do toho!

Pokud chceš v postní době udělat něco nejen pro své tělo, ale i pro TS Archa♥, jsou pro Tebe připravené  do 12.3.2021 Kondičky pro Archu!

Animátoři děkanátu Vizovice mají připravenou aktivitu s názvem „WIFNI“, což značí vypni wifi, či sociální sítě. Více na jejich IG či FB

Ještě jedna nabídka ze Vsetína, tentokrát pro zdatné chodce či cyklisty a to děkanátní Křížová cesta. Odkaz na video pozvánku

Animátoři děkanátu Prostějov chystají na 20.2.2021 online duchovní obnovu. Hostem bude kaplan pro mládež děkanátu Valašské Meziříčí Jenda Bleša!